10 lucruri uimitoare pe care nu le stiai despre inima ta

10 lucruri uimitoare pe care nu le stiai despre inima ta


Inima ta nu este doar cel mai important muschi din corp, este si cel mai muncitor. Aceasta bate 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana si, cu exceptia momentelor in care te relaxezi sau dormi, face pauze foarte rar. Care sunt cele 10 lucruri uimitoare pe care trebuie sa le stii despre inima ta?


1. Inima ta bate de aproximativ 100.000 de ori in fiecare zi Acest lucru inseamna ca inima bate o data la fiecare secunda sau intre 60-100 de ori pe minut, potrivit American Heart Association. Pentru persoanele cu un ritm cardiac mai apropiat de 60 de batai pe minut, inseamna ca inima lor bate de aproximativ 86.000 de ori pe zi. Pentru cei care au un ritm cardiac apropiat de 100, vorbim de 144.000 de batai pe zi.

2. Varsta si activitatea fizica va afecteaza ritmul cardiac

In general, pe masura ce copiii cresc sau adultii fac exercitii fizice, ritmul cardiac incetineste.

  • Nou nascut (0-11 luni): intre 70 si 160 de batai pe minut
  • 1-4 ani: intre 80 si 120 de batai pe minut
  • 5-9 ani: intre 75 si 110 batai pe minut
  • Copiii peste 10 ani si adultii care nu fac exercitii fizice: intre 60 si 100 de batai pe minut
  • Adultii care au activitate fizica: intre 40 si 60 de batai pe minut


3. Bolile de inima reprezinta "criminalul nr.1" atat in randul barbatilor, cat si in randul femeilor

"Bolile de inima sunt o mare problema atat pentru barbati, cat si pentru femei", spune James Beckerman, director la Center for Prevention and Wellness at the Providence Heart and Vascular Institute din Portland. Potrivit American Heart Association mai mult de 1 in 3 femei traieste cu o boala de inima. In Statele Unite, la fiecare minut, o femeie moare din cauza unei boli de inima.

Mai multe femei mor din cauza bolilor de inima decat din cauza majoritatii tipurilor de cancer combinate.

4. Vreti sa stiti cat de mare e inima dumneavoastra? Strangeti pumnul

Marimea inimii depinde de marimea persoanei, precum si de conditia in care se afla aceasta. In general, o inima sanatoasa are dimensiunea pumnului dumneavoastra.

5. Ritmul cardiac scade in timp ce dormiti

In timpul noptii, e comun ca ritmul cardiac sa scada sub 60 de batai pe minut. De ce? Acest lucru se intampla pentru ca metabolismul incetineste, iar sistemul nervos parasimpatic, care incetineste inima si te relaxeaza, este mai activ.

6. Simptomele unui atac de cord sunt diferite la barbati si la femei

Simptomele unui atac de cord sunt diferite la barbati fata de cum sunt la femei. In timp ce barbatii raporteaza, de cele mai multe ori, durere in piept, transpiratie, ameteala si greata, femeile experimenteaza mai degraba taierea respiratiei, ameteala, lesin, dureri in abdomenul superior si o presiune in partea superioara a spatelui.

7. Nivelul de activitate este cel mai mare risc potential pentru bolile de inima

Persoanele care nu fac foarte multe exercitii fizice au un risc dublu de a dezvolta o boala de inima. American Heart Association recomanda cel putin 150 de minute de activitate fizica moderata sau 75 de minute de activitate fizica intensa pe saptamana.

8. Depresia creste riscul aparitiei unui atac de cord, in special in cazul femeilor

Daca sunteti o femeie cu varsta de sub 55 de ani si suferiti de depresie severa sau moderata, ar trebui sa fiti atenta. Acest grup de femei au un risc dublu de a suferi un atac de cord.

9. Un timp indelungat petrecut pe scaun este asociat cu un risc mai mare de dezvoltare a bolilor de inima

Este posibil sa fi auzit ca statul pe scaun este noul fumat. Numeroase studii arata ca statul pe scaun este asociat cu afectiuni cronice, inclusiv cu bolile de inima.

10. Inima este o pompa gigantica

In fiecare minut, inima pompeaza aproximativ cinci litri de sange printr-un sistem de vase de sange care are o lungime foarte mare.

loading...
S-ar putea sa iti placa

Intervenție medicală de urgență la Ferma Pro TV, după ce Viviana Sposub a făcut atac de panică

Momente de panică intense la emisiunea Ferma, de la Pro TV. Viviana Sposub a făcut atac de panică în timpul filmărilor, pe o ploaie torențială. Tânăra prezentatoare și-a revenit abia după ce medicii au intervenit să o ajute.

Ai visat şerpi? Viaţa ta e pe cale să se schimbe!

Åžerpii apăruÅ£i în vis au legătură cu provocările ÅŸi sentimentele pe care le ai de înfruntat în viaÅ£a zilnică. Pentru a descifra însă corect semnificaÅ£ia ÅŸarpelui în vis e important ÅŸi contextul în care apare, aÅŸa că încercaÅ£i să vÄ