5 cele mai ciudate boli din lume, atât de rare, încât par ireale

Care crezi că sunt cele mai ciudate boli din lume? Organismul uman este compus dintr-o serie de rețele și sisteme foarte complexe, ceea ce înseamnă că nenumărate lucruri „o pot lua razna”.

Unele maladii – precum cele cardiovasculare – sunt studiate de sute de ani, iar cercetătorii pot afirma că le cunosc mecanismele suficient de bine. Dar există niște boli extrem de rare, cu manifestări dintre cele mai neobișnuite, pe care medicii abia încep să le studieze.

De la beția naturală involuntară, la sindromul capului care explodează, îți prezentăm cele mai ciudate boli din lume.

1. Dependența de glume și farse

Cele mai ciudate boli - dependenta de glume_compressed
Foto: trynotlaugh.us


Iată una dintre cele mai ciudate boli din lume. Toți cunoaștem persoane care glumesc mereu, uneori până la punctul în care devin enervante. Însă, pentru unii, această stare nu este deloc amuzantă. „Witzelsucht” sau dependența de glume, îi face pe cei care suferă de ea să facă glume în mod patologic, în orice moment.

Glumele pe care le fac li se par foarte amuzante, în timp ce glumele celorlalți li se par lipsite de umor. Cercetătorii cred că această afecțiune bizară este cauzată de vătămări ale lobului frontal – partea creierului responsabilă de gândirea analitică.

„Paradoxal, se pare că aceste vătămări ale creierului dezinhibă o parte dintre semnalele nervoase din lobii frontali și centrele plăcerii. Așa că glumele altora îi lasă reci, însă propriile gânduri și sentimente – care pornesc din asocieri și conexiuni întâmplătoare – sfârșesc prin a le oferi impulsuri de dopamină și dau naștere hohotelor de râs”, afirmă neurologul Mario Mendez, de la Universitatea California, din Los Angeles, potrivit revistei Discover.

Dependenta de glume_compressed
Foto: culturizando.com


Umorul a fost întotdeauna ceva subiectiv, însă cei care suferă de Witzelsucht tind să facă mereu glume nesărate, deoarece vătămările lobului frontal îi împiedică să înțeleagă lucruri mai complexe.

2. Cele mai ciudate boli: Sindromul capului care explodează

Niels Nielsen, unul dintre oamenii care suferă de această boală rară, a descris pentru BBC una dintre „exploziile” pe care le experimentează:

„Un crescendo brusc de zgomot, apoi o explozie profundă și stridentă de sunete și un fulger strălucitor în fața ochilor, ca și cum cineva te-ar orbi cu lumina unui far.”

Aceste crize sunt greu de suportat pe timp de zi, însă sunt și mai dificile noaptea, atunci când încerci să dormi. Care este explicația lor? Savanții cred că este vorba de un fel de interferență a undelor cerebrale, în conjuncție cu neuronii din zonele în care este procesat sunetul, care se aprind toți în același timp.

Cele mai ciudate boli - sindromul capului care explodeaza_compressed
Foto: rebelcircus.com


Sindromul capului care explodează este adesea asociat cu paralizia în timpul somnului (când suferindul se află în somnul REM, însă este parțial conștient). Se crede că asocierea dintre aceste două tulburări este cauza multor amintiri ale celor care cred că au fost răpiți de extratereștri.

3. Sindromul autofabricării de bere

Iată una dintre cele mai ciudate boli din lume: sindromul autofabricării de bere. Cei care suferă de această afecțiune sunt beți foarte des. Dar nu pentru pentru că beau frecvent, ci deoarece propriul lor corp produce alcool.

Intestinele acestor oameni conțin în exces ciuperca Saccharomyces cerevisiae, cunoscută sub denumirea de drojdie de bere. Aceasta transformă carbohidrații din alimente în alcool, care intră apoi în fluxul sanguin.

Astfel, cei care suferă de sindromul autofabricării de bere se simt și arată beți și, în esență, chiar sunt. Beția spontană poate părea o idee nemaipomenită când ești la o petrecere, însă nu are cum să fie plăcută în viața de zi cu zi.

Betie_compressed
Foto: shutterstock.com


Mulți dintre cei care au această boală sunt acuzați că beau pe ascuns și că sunt mincinoși. Acest lucru, dublat de mahmureala fără sfârșit, este o sursă constantă de nefericire.

Dar cum se formează drojdia în exces în intestinele acestor oameni? Cercetătorii cred că de vină sunt tratamentele îndelungate cu antibiotice.

„Este posibil ca antibioticele să distrugă flora intestinală pentru o perioadă de timp suficient de lungă ca drojdia să se formeze și să se extindă”, a afirmat Barbara Cordell, de la Universitatea Panola, din Texas.

Pentru cei care trec prin acest fenomen biologic rar, medicamentele antifungice și o dietă cu conținut scăzut de zahăr și carbohidrați par să rezolve cele mai multe „episoade de beție”.

4. Cele mai ciudate boli: Alexitimia sau lipsa emoțiilor

Alexitimia_compressed
Foto: pixabay.com


Unul dintre simptomele autismului este, de fapt, o afecțiune de sine stătătoare și una dintre cele mai ciudate boli din lume: alexitimia sau lipsa emoțiilor.

Înainte să afirmi că o rudă sau o cunoștință suferă de această maladie, trebuie să ții cont de faptul că există o diferență între a nu putea să-ți exprimi emoțiile și faptul de a nu le avea deloc.

Pare greu de crezut, însă este posibil să fii decuplat complet de emoțiile care ne fac umani. Un om poate fi decuplat de la aceste emoții fără a fi considerat psihopat.

Cercetătorii cred că în cazul celor care suferă de alexitimie există o deconectare între emisfera stângă și cea dreaptă a creierului. Emoțiile încă există și pot afecta biologia corpului (transpirație, ritm cardiac crescut etc.), însă, din cauza acestei deconectări neurologice, nu pot fi „simțite”.

Cele mai ciudate boli - Alexitimia_compressed
Foto: couplestherapyinc.com


Katharina Goerlich-Dobre, de la Universitatea RWTH din Aachen, a scanat creierele mai multor pacienți și a descoperit o densitate crescută de neurotransmițători între emisferele cerebrale.

Aceasta sugerează că în creierele acestor oameni există un fel de „zgomot”, care nu le permite emoțiilor să ajungă în ambele emisfere ale creierului.

De asemenea, Goerlich-Dobre a descoperit materie cenușie redusă în zonele creierului care reglează conștiința de sine, ceea ce ar putea juca un rol în blocarea emoțiilor.

5. Sindromul accentului străin

Iată și ultima afecțiune de pe lista cu cele mai ciudate boli din lume. Imaginează-ți că te trezești într-o zi și când vorbești nu îți mai recunoști vocea, fiindcă ai un accent diferit. Cu astfel de probleme se confruntă cei care suferă de sindromul accentului străin.

Sindromul accentului strain_compressed
Foto: nncionline.org


Unii încep să pronunțe vocalele în mod diferit, iar alții pot ajunge să-și schimbe ritmul și tiparele de vorbire. Această tulburare nu afectează doar vorbirea. Ea distruge și identitatea de sine.

La urma urmei, felul în care vorbim la spune celorlalți foarte multe despre noi și, când acest lucru se schimbă, simțim că și noi ne-am schimbat. Uneori, această schimbare uimitoare este rezultatul unor vătămări neurologice, al accidentelor vasculare cerebrale.

Alteori, o tumoare exercită presiune pe zona creierului responsabilă cu vorbirea și mișcarea limbii. Însă cauzele nu sunt întotdeauna acestea și nu sunt afectate mereu aceleași părți ale creierului.

„Am făcut progrese mari, însă nu cunoaștem explicația în întregime. Sindromul accentului străin, este, fără îndoială, una dintre cele mai ciudate boli, iar noi încercăm să o deslușim”, afirmă Sheila Blumstein, de la Universitatea Brow, din Rhode Island, care a studiat această tulburare.

loading...
S-ar putea sa iti placa

A inventat cuptorul cu microunde, dar a primit doar doi dolari pentru eforturile depuse ÅŸi niciun drept de autor

Astăzi, cuptorul cu microunde este un electrocasnic nelipsit din majoritatea bucătăriilor. Datorită descoperirii unui inginer american, gătitul este mult mai simplu şi mai rapid.