5 dispariții și dezastre enigmatice din istoria aviației

Disparițiile avioanelor provoacă întotdeauna spaimă și controverse, mai ales când circumstanțele tragediilor rămân neclare, după anchete desfășurate greoi și haotic.

De la prăbușiri în regiuni montane îndepărtate, la dispariții ale unor echipaje plecate în misiuni dificile, iată o serie de evenimente tragice din istoria aviației care au dat naștere unor teorii conspiraționiste sau zvonuri referitoare la fenomene paranormale.


1. Dispariția Ameliei Earhart și a lui Fred Noonan

Amelia Earhart și Fred Noonan. Foto: Wikimedia


Probabil cea mai cea mai cunoscută dispariție din istoria aviației o are ca protagonistă pe faimoasa Amelia Earhart, a cărei aeronavă a dispărut în 1937, în timp ce încerca să zboare în jurul lumii.

Amelia Earhart îl avea drept copilot pe căpitanul Fred Noonan. Cei doi au dispărut în timp ce zburau peste Pacific.

În pofida căutărilor, aeronava cu două motoare nu a fost găsită, cei doi aviatori fiind declarați decedați la doi ani de la dispariție. Cu toate acestea, există oameni care încă mai caută avionul.

2. Zborul 990 al EgyptAir

SU-GAP, avionul prăbușit în 1999, fotografiat în 1992. Foto: Wikimedia


Acest avion, care zburase de pe aeroportul JFK din New York către Cairo, a căzut în Atlantic în octombrie 1999 și toate cele 217 de persoane aflate la bord și-au pierdut viața.

Deoarece accidentul s-a petrecut în apele internaționale, ancheta a fost efectuată inițial de o echipă mixtă americană și egipteană.

Totuși, din cauza lipsei resurselor, Egiptul a solicitat experților din SUA să preia întreaga investigație, dar a dat înapoi când americanii au concluzionat că prăbușirea nu fusese accidentală, ci – foarte probabil – provocată cu bună știință.

Este posibil ca făptașul să fi fost copilotul egiptean, care astfel s-a răzbunat pe compania care tocmai îl sancționase pentru tentativă de hărțuire sexuală. Cu toate acestea, ancheta egipteană a concluzionat că incidentul a fost cauzat de o defecțiune de ordin tehnic.

3. Avionul Stardust prăbușit în Anzi

BSAA Lancastrian 3 G-AGWH, Stardust. Foto: Wikimedia


În august 1947, o aeronavă britanică Avro Lancastrian, numită Stardust, s-a prăbușit în Anzii argentinieni în timpul unui zbor de la Buenos Aires spre Santiago de Chile.

Cum căutarea avionului nu a dat rezultate, în scurt timp au început să apară teorii conspiraționiste care menționau un act de sabotaj și chiar intervenția extratereștrilor.

Speculațiile s-au încheiat după mai bine de o jumătate de secol, când niște alpiniști au descoperit întâmplător epava aeronavei. Experții au stabilit că echipajul, dezorientat din cauza vremii rele, a început prea repede manevrele de aterizare și a prăbușit avionul.

4. Zborul TWA 800

Epava avionului prăbușit la 17 iulie 1996. Foto: NBC News


Avionul Trans World Airlines Flight 800 a plecat din New York 17 iulie 1996, în jurul orei 20.00, și a explodat în aer, câteva minute mai târziu. Toate cele 230 de persoane aflate la bord au murit.

Un pilot dintr-un alt avion a luat legătura cu turnul de control din Boston, anunțând că tocmai văzuse o explozie în fața aeronavei sale, la aproximativ 4.800 de metri altitudine, după care avionul avariat a căzut în apă.

Anchetele desfășurate în perioada care a urmat au pus accidentul pe seama unui scurtcircuit care a provocat o explozie în rezervorul de combustibil dintr-o aripă.

Pe internet au apărut imediat mai multe teorii ale conspirației, alimentate de declarațiile martorilor convinși că avionul a fost doborât de un foc de artilerie.

Această ipoteză a căpătat greutate atunci când faimosul jurnalist Pierre Salinger, care fusese purtătorul de cuvânt al președintelui John F. Kennedy, a susținut că explozia a fost provocată de o rachetă trasă de armata SUA în cadrul unui test.

Cu toate acestea, documentele pe care Salinger le-a prezentat pentru a susține această teorie au fost discreditate.

5. Los Roques, Venezuela: Noul Triunghi al Bermudelor

În ianuarie 2013, aeronava de mici dimensiuni în care călătorea directorul casei de modă italiene Missoni a dispărut în largul coastei Venezuelei.

Vittorio Missoni, soția sa și alte patru persoane zburau din arhipelagul Los Roques spre Caracas, însă aparatul a pierdut brusc altitudine și viteză și în scurt timp a dispărut de pe radar.

Vittorio MIssoni și soția sa. Foto: CNN


Avionul a fost găsit șase luni mai târziu, iar o echipă de scafandri a recuperat în cele din urmă șase cadavre, confirmând oficial identitatea lui Missoni, a soției sale și a celorlalți ocupanți.

Chiar și așa, au existat dubii cu privire la trupurile recuperate. Ottavio, fiul cel mare al lui Missoni, a emis ipoteza că întreg echipajul fusese răpit, afirmând că de pe telefonul unuia dintre pasageri fusese trimis, la 48 de ore de la prăbușire, un mesaj cu textul „Sună acum, putem fi contactați”.

Era a doua oară când un avion dispărea în Los Roques, o zonă care acum este cunoscută drept „Noul Triunghi al Bermudelor".

loading...
S-ar putea sa iti placa

Lino Golden, gafă incredibilă la televizor. Limba română i-a dat bătăi de cap tânărului cântăreț

Lino Golden și Jador au fost invitați dumincă seară la „Roata norocului”, la Kanal D. Acolo, Lino a făcut o gafă de proporții, ce i-a convins pe internauți că artistul are probleme grave cu noțiunile elementare de limba română.

Doi șomeri au furat cadavrul lui Charlie Chaplin, cerând familiei sale o recompensă uriașă

Ca actor și regizor, Charlie Chaplin a revoluționat lumea filmului. A fost unul dintre puținii oameni care au reușit să facă trecerea de la spectacolele de vodevil la filmul mut și, ulterior, la filmul sonor.

5 evenimente istorice atât de bizare, încât par inventate

Care este primul lucru care îți vine în minte atunci când auzi „evenimente istorice?” Război și iar război? La cât de violent a fost trecutul, nu este de mirare. Însă dincolo de conflictele armate există multe alte episoade interesante.