Există în realitate „memoria de elefant”? Ce alte calităţi mai au aceste animale

În realitate, „un elefant care nu uită niciodată” este o generalizare care nu este neapărat adevărată deoarece toţi elefanţii uită lucruri din când în când, însă, oamenii de ştiinţă au dovedit că elefanţii au o memorie fantastică. Elefanţii mai au şi alte calităţi, ceea ce le face una dintre cele mai inteligente şi mai altruiste specii de animale.

Cercetătorii care au studiat elefanţii africani au descoperit că animalele mai în vârstă, de sex feminin au o memorie foarte bună, amintindu-şi de cei cărora le-a făcut bine sau rău.

De asemenea, îşi pot aminti locurile în care au găsit mâncare şi apă. Cercetătorii consideră că memoria bună a elefanţilor poate fi o parte importantă a modului în care aceste animale supravieţuiesc atât de mult timp (50 - 60 de ani sau mai mult).

Cei care lucrează îndeaproape cu elefanÅ£ii au observat că animalele îşi amintesc de traumele pe care le-au avut ÅŸi pot Å£ine ranchiună împotriva celor care i-au rănit. De exemplu, pot reacÅ£iona agresiv doar amintindu-ÅŸi mirosul sau văzând anumite piese de îmbrăcăminte ale celor din triburi care, la rândul lor, vânează elefanÅ£i.  

De altfel, oamenii de ÅŸtiinţă consideră că memoria extraordinară pe care o au se datorează mărimii creierului. De exemplu, creierul unui elefant adult cântăreÅŸte aproximativ 11 kilograme - cel mai mare dintre toate mamiferele terestre. 

Studiile au arătat însă că elefanÅ£ii sunt printre cele mai inteligente specii din faună. De fapt, unii oameni de ÅŸtiinţă cred că elefanÅ£ii sunt la fel de deÅŸtepÅ£i ca delfinii ÅŸi cimpanzeii. ElefanÅ£ii pot simÅ£i durere, se pot juca, pot recunoaÅŸte culori ÅŸi sunete, pot mima, pot utiliza instrumente ÅŸi se pot recunoaÅŸte pe sine. 

“Poate cel mai extraordinar lucru la elefanţi este că au o capacitate mai importantă decât inteligenţa: empatia, altruismul şi simţul dreptăţii. Elefanţii sunt singurele animale care îşi plâng morţii, îi îngroapă şi le vizitează mormintele. Şi-au arătat îngrijorarea şi în legătură cu alte specii. Un elefant a refuzat să se aşeze într-o groapă în care dormea un câine, în timp ce alţi elefanţi care au întâlnit un om rănit l-au apărat uneori şi l-au mângâiat cu trompa. Pe de altă parte, unii elefanţi au atacat aşezările umane imediat după un episod de braconaj, sugerând o răzbunare deliberată. Dacă luăm în considerare toate aceste dovezi, împreună cu faptul că elefanţii sunt printre singurele specii care se recunosc în oglindă, este greu de evitat concluzia că sunt… conştienţi, inteligenţi şi că au sentimente”, se arată în discursul TED.

loading...
S-ar putea sa iti placa