10 fenomene spectaculoase pe care oricine și-ar dori să le vadă

Natura este plină de surprize. Unele sunt încă neexplicate și foarte ciudate, dar cele mai multe au o explicație științifică clară. Deși nu au nimic misterios, ele oferă o priveliște încântătoare.

În acest articol îți prezentăm zece imagini cu cele mai frumoase și neobișnuite fenomene naturale, pe care – probabil – oricine ar dori să le vadă măcar o dată în viață.

1. Stâlpii de lumină

Fenomene unice - Stalpi de lumina

Stâlpii de lumină sunt un fenomen optic atmosferic. Aceste fâșii verticale de lumină sunt cauzate de lumina naturală sau artificială, care se reflectă în nenumărate cristale minuscule de gheață, care plutesc relativ aproape de sol.

2. Norii Asperitas

Fenomene unice - Nori Asperitas

Norii Asperitas sunt întunecați și au un aspect amenințător. Înfățișarea lor pare a anunța o furtună. Însă, de obicei, acești nori se disipează fără ca vreo furtună să se dezlănțuie.

3. Curcubeul roșu

Fenomene unice - Curcubeu rosu

Curcubeul roșu este un fenomen optic și meteorologic. La fel ca un curcubeu obișnuit, el este cauzat de refracția luminii în picăturile de apă din atmosferă.

Însă, în cazul curcubeului roșu, soarele trebuie să fie foarte aproape de linia orizontului. De vreme ce fenomenul se formează în condiții de intensitate scăzută a luminii, efectul curcubeului roșu poate fi foarte spectaculos.

4. Norii stratosferici polari

Fenomene unice - Nori stratosferici polari

Acești nori se formează în țările scandinave, Alaska, nordul Canadei și Antarctica. Norii stratosferici polari sunt formațiuni iridescente, ca niște mărgăritare, care se formează la altitudini mari.

Spre deosebire de majoritatea norilor, acest tip de nori se formează în stratosferă, la temperaturi foarte scăzute. Din nefericire, din cauza reacțiilor chimice care se petrec în interiorul lor, acești nori superbi contribuie la distrugerea stratului de ozon.

5. Fulgerele vulcanice

Fenomene unice - Fulgere vulcanice

Fulgerele vulcanice apar atunci când cenușa, fragmentele de rocă și particulele de gheață dintr-un nor vulcanic se ciocnesc.

6. Norii Mammatus

Fenomene unice - Nori Mammatus

Norii Mammatus sunt niște structuri ca niște pungi, care „atârnă” sub un nor de ploaie. Ei sunt creați de aerul rece și saturat (mai greu decât aerul din împrejurimi), care se lasă în jos și formează aceste pungi.

7. Bulele de metan înghețate

Fenomene unice - Bule de metan

Bulele de metan înghețate se formează în Lacul Abraham, din regiunea canadiană Alberta. Este vorba despre bulele de gaz metan emise de plantele în descompunere care sunt prinse sub suprafața înghețată a lacului.

În lunile de vară, aceste baloane se ridică la suprafață și se sparg.

8. Norii lenticulari

Fenomene unice - Nori lenticulari

Norii lenticulari sunt nori cu forme neobișnuite, adeseori comparabili ca aspect cu o farfurie sau o lentilă.

De obicei, ei se formează atunci când aerul umed trece peste un munte sau un alt obstacol, dacă temperatura este suficient de scăzută.

Din cauza formei lor cizelate, norii lenticulari au fost confundați adesea cu OZN-urile.

9. Furtuna „Supercell”

Fenomene unice - Furtuna Supercell

Acest tip de furtuni este cel mai des întâlnit în zona „Aleii Tornadelor” din Statele Unite și în „Coridorul Tornadelor”, din Argentina, Uruguay și sudul Braziliei.

O furtună „Supercell” este o furtună de mare intensitate, cu un curent ascendent vizibil, care se rotește continuu.

Acest curent ascendent, numit „mezociclon”, este cauzat de instabilitatea atmosferică accentuată și poate avea o lățime de mai mulți kilometri.

10. Focul albastru

Fenomene unice - Foc albastru

„Focul albastru” este un fenomen care apare datorită combustiei gazelor sulfuroase emise prin crăpăturile vulcanului Ijen, din Indonezia. Unele dintre aceste gaze se condensează și capătă o culoare albastră atunci când se aprind.

loading...
S-ar putea sa iti placa

Istoria zbuciumată a tomatei, fructul „otrăvitor” pe care astăzi îl adorăm

Este greu să ne imaginăm salatele fără roșii sau pastele și pizza fără sosul care le sporește savoarea. Și totuși, acest fruct (din punct de vedere botanic, tomata este un fruct) nu a pătruns chiar atât de ușor în bucătăriile noastre.

Cum arată Oana Radu după ce a slăbit aproape 20 de kilograme. ”Transformarea mea a luat sfârșit”

Cântăreața Oana Radu și-a luat prin surprindere fanii din mediul online. Vedeta a slăbit spectaculos în ultima perioadă de timp.