7 evenimente istorice care îți vor demonstra că trecutul e un mare puzzle

Înțelegerea pe care o avem asupra istoriei este, de multe ori, deformată de simplele înșiruiri de date cronologice. Manualele școlare prezintă de multe ori într-un mod plictisitor evenimentele care au marcat trecutul, așa că nu e de mirare că ne este ce în ce mai dificil să facem legătura între ele.

Totuși, fiecare dintre aceste evenimente istorice este ca o piesă dintr-un mare puzzle. De aceea, doar atunci când le așezăm în context, unul lângă celălalt, putem avea o imagine clară – sau măcar o altă perspectivă – asupra secolelor trecute.

În acest articol îți prezentăm șapte evenimente care te vor ajuta să vezi istoria într-o altă lumină.

1. J. R. R. Tolkien, Adolf Hitler și Otto Frank au luptat în Bătălia de pe Somme

Evenimente Istorice - Hitler Frank Tolkien
Foto: Wikimedia


Bătălia de pe Somme (1 iulie – 18 noiembrie 1916) a fost cea mai sângeroasă confruntare din Primul Război Mondial.

Peste 1 milion de oameni au murit pe front, fiind unul dintre cele mai tragice evenimente istorice ale tuturor timpurilor.

În timpul bătăliei, două personalități cunoscute au luptat de partea germanilor: Adolf Hitler și Otto Frank, tatăl lui Anne Frank. De partea cealaltă, lupta scriitorul J. R. R. Tolkien, autorul trilogiei „Stăpânul Inelelor”.

28 de ani mai târziu, armata lui Hitler i-a arestat pe Otto Frank și pe familia lui și i-a trimis într-un lagăr de concentrare.

2. Galileo Galilei a murit în anul în care s-a născut Isaac Newton

Evenimente istorice - Galilei Newton
Foto: Wikimedia


Astronom, fizician, inginer, filosof și matematician, Galileo Galilei a fost părintele fizicii moderne și al astronomiei observaționale. A fost un pionier al vremurilor sale, iar ideile lui inovatoare au stârnit reacții dure din partea Bisericii.

Galilelo Galilei a murit la 8 ianuarie 1642. Coincidența face că în același an s-a născut un alt mare fizician: Isaac Newton. De parcă ar fi preluat ștafeta de la Galilei, Newton s-a dovedit un vizionar și a revoluționat știința, în special în domeniul mecanicii.

3. Primii evrei au ajuns în lagărul de la Auschwitz în anul în care a luat ființă McDonald’s

Evenimente istorice - Auschwitz McDonalds
Foto: Wikimedia


Pare greu de crezut, dar aceste două evenimente istorice – unul, expresia înfometării; celălalt, simbol al abundenței hranei – s-au petrecut simultan.

În 1940, primii prizonieri au ajuns la Auschwitz, lagărul de concentrare care a făcut peste 1 milion de victime. În același an, dincolo de ocean, Richard și Maurice McDonald deschideau primul restaurant în San Bernadino, California.

4. John F. Kennedy, C. S. Lewis și Aldous Huxley au murit în aceeași zi

22 noiembrie 1963 a fost o zi plină de evenimente istorice de tristă amintire.

La Dallas, președintele american, John F. Kennedy, murea asasinat. În Anglia, la Oxford, înceta din viață scriitorul C. S. Lewis, cunoscut pentru „Cronicile din Narnia”.

Evenimente istorice - JFK Lewis Huxley
Foto: Wikimedia


Tot pe 22 noiembrie 1963, scriitorul britanic Aldous Huxley, autorul romanului distopic „Minunata lume nouă”, se stingea din viață. Avea 69 de ani.

5. Marilyn Monroe și regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-au născut în același an

Actuala regină a Marii Britanii, Elisabeta a II-a, s-a născut pe 21 aprilie 1926. În același an, pe 1 iunie, se năștea legendara actriță Marilyn Monroe.

Evenimente istorice - Monroe Elisabeta
Foto: Wikimedia


În timp ce regina britanică se dovedește a fi unul dintre cei mai longevivi monarhi din lume, Marilyn Monroe s-a stins din viață la doar 36 de ani.

6. Universitatea din Oxford este mai veche decât Machu Picchu

Evenimente istorice - Oxford Machu Picchu
Foto: Wikimedia


Universitatea din Oxford este una dintre cele mai vechi din lume. Nu se știe exact data la care a fost fondată, dar scrierile menționează că la Oxford se preda încă din 1096.

Așadar, universitatea este chiar mai veche decât situl de la Machu Picchu, fortăreața incașă construită în Peru, probabil cândva în secolul al XV-lea.

7. La lansarea filmului „Star Wars”, Franța renunța la ghilotină

E aproape absurd ca aceste două evenimente istorice să se fi petrecut simultan, dar realitatea este alta. „Star Wars” – unul dintre cele mai celebre filme SF, a cărui acțiune se petrece într-un viitor îndepărtat – a fost lansat în 1977.

Evenimente istorice - Star Wars ghilotina
Foto: Wikimedia


În același an, de cealaltă parte a Oceanului Atlantic, în Franța, ghilotina – simbol al Revoluției din 1789 – era încă metoda oficială de execuție. Francezii au încetat să mai folosească ghilotina pe 11 septembrie 1977, chiar în ziua în care „Star Wars” a avut premiera în Franța.

loading...
S-ar putea sa iti placa

Horoscopul culorilor lunii septembrie oferit de astrologul Alexandra Coman. Descoperă nuanţele care îţi vor purta noroc

Toamna se anunţă a fi provocatoare, cu numeroase conflicte, iscate din senin. Marte, planeta comunicării, intră în retrogradare, Mercur, planeta comunicării, retrogradează şi ea – va trebui să facem revizii, să dăm restart încă din septembr

Cum ne „influențăm” propriul creier: 9 exemple interesante

Creierul este cel mai misterios organ din corpul uman. Aflăm mereu lucruri noi despre cum funcționează, dar el ascunde încă multe necunoscute. Cautăm în permanență să le descifrăm și de fiecare dată suntem uimiți de complexitatea acestui „

8 lucruri interesante descoperite în epava Titanicului

Deși Titanicul s-a scufundat la 14 aprilie 1912, rămășițele navei condamnate au fost descoperite pe fundul oceanului, abia în 1985, în largul coastei Newfoundland.