Soldatul universal: Omul care a luptat pentru trei armate în Al Doilea Război Mondial

Al Doilea Război Mondial este una dintre cele mai fascinante perioade ale istoriei, iar de această conflagrație sunt legate o sumedenie de povești incredibile.

Una dintre aceste povești îi aparține lui Yang Kyoungjong, un soldat de origine coreeană care a luptat pentru trei armate: cea japoneză, cea sovietică și cea nazistă.

ÃŽnceputurile aventurii

Yang Kyoungjong
Un bărbat de origine asiatică (despre care se crede că este Yang Kyoungjong) îmbrăcat în uniforma armatei naziste, prins de trupele americane în iunie 1944. Foto: Wikimedia


Yang Kyoungjong s-a născut în 1920, iar aventura sa a început în 1938, pe când avea 18 ani. La acea vreme, tânărul trăia în Manciuria, regiune ocupată de Japonia din 1931 și până la sfârșitul războiului.

Când a izbucnit cel de-Al Doilea Război Mondial, Kyoungjong a fost înrolat cu forța în armata imperială japoneză. Alături de divizia Kwantung, tânărul a ajuns să lupte împotriva sovieticilor în nordul Manciuriei. La acea vreme, Kwantung era cea mai mare și mai prestigioasă divizie a armatei japoneze.

Kyoungjong a luptat pentru forțele japoneze timp de un an, până în 1939, când a fost luat prizonier de către Armata Roșie în timpul bătăliei de la Halhin Gol, o confruntare importantă a cărei miză era tranșarea disputei dintre cele două națiuni cu privire la granița dintre Manciuria și Mongolia.

Batalia de la Halhin Gol
Fotografie surprinsă în timpul bătăliei de la Halhin Gol. Foto: Wikimedia


Lupta dintre cele două mari puteri a durat din mai până în septembrie 1939. La bătălie au participat peste 100.000 de soldați și 1.000 de tancuri și aeronave.

Între 30.000 și 50.000 de oameni și-au pierdut viața sau au fost răniți, iar în confruntarea decisivă, care a avut loc pe 31 august 1939, japonezii au fost înfrânți.Astfel, soarta lui Yang Kyoungjong a ajuns în mâinile sovieticilor, care l-au trimis într-un lagăr de muncă. Cu toate acestea, în 1942, din cauza lipsei de efective, sovieticii forțau pe oricine puteau să se înroleze în armată.

Așa a ajuns Kyoungjong să lupte pentru Armata Roșie, într-o nouă luptă care nu era a lui.

La peste 7.000 de kilometri de casă, Kyoungjong a luptat alături de sovietici

După un an, în 1943, tânărul a fost luat din nou prizonier, de data aceasta de către germani. Kyoungjong a căzut în mâinile naziștilor în timpul celei de-a treia bătălii din Harkov.

A treia batalie de la Harkov bun
Fotografie realizată în timpul celei de-a treia bătălii din Harkov. Foto: Wikimedia


Aceasta a fost o confruntare majoră între sovietici și germani. În această luptă, germanii au reușit să împiedice invadarea de către sovietici a unor zone întinse din Ucraina. Este considerată o mare victorie a Germaniei pe Frontul de Răsărit.

Deși au învins, germanii au pierdut numeroși soldați. Deoarece aveau nevoie de oameni, naziștii l-au înrolat pe Kyoungjong în Wermacht, într-un batalion format din dezertori din armata sovietică.

A luptat alături de naziști până în 1944, când a fost capturat de americani în timpul invaziei Aliaților în Normandia.

Debarcarea din Normandia
Yang Kyoungjong a fost prins în timpul invaziei Aliaților în Normandia. Foto: Pinterest


Inițial, Kyoungjong a fost trimis într-un lagăr de prizonieri de război aparținând Marii Britanii, pentru a fi interogat. Apoi, a fost transferat într-o tabără de prizonieri de război din SUA, unde a rămas până la sfârșitul războiului.

După ce a fost eliberat, Kyoungjong a decis să rămână în SUA și s-a stabilit în Illinois, unde a locuit până la moartea sa, în 1992.

loading...
S-ar putea sa iti placa

Celebra gimnastă a ţării a ajuns omul străzii. ŞOC: întreţine relaţii intime pentru bani

Fosta gimnastă Verona van de Leur a ajuns la 34 de ani şi priveşte cu durere în trecut. În 2002 era una dintre cele mai bune sportive ale Europei, dar a ajuns pe străzi fără bani, după o dispută cu familia şi antrenorii.

Care este locul unde niciun om nu a rezistat nici 45 de minute din cauza lipsei de zgomot?

În prezent, toată lumea pare să caute puțină liniște și relaxare. Dar chiar și o astfel de idee rezonabilă poate merge prea departe. Cel mai liniștit loc de pe pământ este o cameră proiectată pentru a absorbi complet reflexiile undelor sonor