Umbrele de la Hiroshima, siluetele oamenilor pulverizați de bomba atomică

Umbrele de la Hiroshima, dintre care unele au rămas imprimate pe clădiri și pe trotuare timp de zeci de ani, servesc drept amintire a uneia dintre cele mai întunecate perioade din istoria omenirii.

Pe 6 august 1945, la ora 8:15, pe treptele Băncii Sumitomo din Hiroshima stătea un om. În mâna dreaptă ținea un baston, iar mâna stângă o ținea, probabil, la piept.

Umbra unui bărbat care aleargă pe trepte, încercând să scape de bombă. Foto: Getty Images


Într-o clipă, însă, a dispărut, corpul fiind incinerat fără ca omul să apuce măcar să-și dea seama ce se petrece. În locul său a rămas doar o umbră, un contur ce stă mărturie a ultimelor sale momente îngrozitoare, petrecute pe trepte.

Când americanii au aruncat bomba atomică deasupra orașului Hiroshima (și, trei zile mai târziu, o alta, deasupra orașului Nagasaki), Japonia s-a schimbat pentru totdeauna.

Hiroshima a dispărut de pe fața pământului în proporție de 90%, peste 70.000 de oameni au murit, iar peste câteva zile împăratul a anunțat predarea necondiționată.

O umbră de la Hiroshima, cel mai probabil, un bărbat surprins pe treptele băncii. Foto: Getty Images


Acolo, printre ruine, întipărite pe clădiri și pe trotuare, se aflau contururile care erau mărturia ultimelor clipe petrecute de acești oameni.

Umbrele arătau cât de fulgerător a lovit bomba: oamenii au fost surprinși în mijlocul unor activități, ținând scări, încercând să ajungă la ușă sau fugind ca să-și salveze viața.

Când bomba s-a detonat, la aproximativ 600 de metri deasupra orașului, explozia a împins spre exterior un val de căldură nimicitoare.

Umbrele de la Hiroshima, aceasta fiind cea a unui bărbat care a scăpat de iradiere, au rămas vizibile peste tot în oraș. Foto: Getty Images


Potrivit Muzeului Memorial al Păcii din Hiroshima, căldura a fost atât de intensă, încât a cauzat albirea clădirilor și a pământului, lăsând în urmă o amprentă întunecată a tuturor lucrurilor care se aflau în calea ei.

Umbrele de la Hiroshima nu aparțin numai oamenilor. Orice obiect care se afla în calea exploziei a fost imprimat în peisaj, inclusiv scări, cadre de ferestre, hidranți și biciclete.

Chiar dacă nu avea nimic în calea sa, suflul atomic a lăsat urme, marcând laturile clădirilor cu valuri de căldură și raze de lumină. Probabil că cea mai celebră dintre umbrele de la Hiroshima este cea a persoanei care stătea pe treptele băncii.

Este una dintre cele mai clare impresii lăsate în urmă de explozie și a rămas acolo timp de mai bine de 20 de ani, înainte de a fi transferată într-un muzeu. În 1967, conturul persoanei de la bancă era încă acolo și era la fel.


În funcție de locul în care erau amprentele, acestea au rezistat între câțiva ani și câteva decenii, până când au fost, în cele din urmă, erodate de ploaie și vânt.

Când au început lucrările de reconstruire a băncii, bucata din trepte pe care rămăsese imprimată umbra a fost îndepărtată și dusă la Muzeul Memorial al Păcii din Hiroshima.

Acum, vizitatorii pot vedea îngrozitoarele umbre de la Hiroshima îndeaproape, ca memoriale personalizate ale ororilor armelor nucleare.

loading...
S-ar putea sa iti placa

Anda Adam, luată la rost de o tânără într-o parcare: ”Am fost înjurată în ultimul hal, făcută proastă și…”

Anda Adam a creat ”vâlvă” pe internet, după ce a fost surprinsă în timp ce staționa pe un loc destinat persoanelor cu dizabilități.

Andreea Antonescu îl face praf pe George Burcea! „De la tăticul atent și iubitor, la acest Don Juan de Fermă?”

Apariția Andreei Antonescu i-a dat multe bătai de cap fostului soț al Andreei Bălan, asta după ce declarațiile pe care le-a făcut artista în seara asta nu pot rămâne de neremarcat!