VACCINAREA ANTIGRIPALĂ. Adio, gripă sezonieră!

Gripa este o boală respiratorie contagioasă, cauzată de virusuri- virusul gripal cu tulpinile  A, B, C. Tipurile A È™i B cauzează epidemii sezoniere È™i se răspândesc prin strănutul, tusea unei persoane infectate, dar È™i prin simpla atingere. O persoană este contagioasă cu 1-2 zile înainte de a prezenta simptomele specifice È™i cu până la 7 zile după ce s-a îmbolnăvit. 

PacienÈ›ii fac adesea confuzie între răceală È™i gripă. Ambele sunt cauzate de virusuri respiratorii cu contagiozitate  ridicată. ÃŽn timp ce răcelile au la bază diverse virusuri ce afectează tractul respirator, principala cauză a gripei este virusul gripal. De subliniat că niciuna nu este cauzată de bacterii, astfel încât nu este justificată administrarea de antibiotice, cu excepÈ›ia cazurilor în care se confirmă existenÈ›a unei coinfecÈ›ii sau suprainfecÈ›ii bacteriene, ori când sunt prezente complicaÈ›ii. 

Răceală sau gripă?


Le deosebim prin simptomatologie È™i investigaÈ›ii de laborator, precum testarea rapidă a gripei È™i analize de sânge (HLG, VSH, PCR). Răceala apare în orice anotimp, are simptome uÈ™oare È™i debut lent. Congestia nazală este mai puternică în cazul răcelilor față de gripă. Pacientul se confruntă cu stări de oboseală, strănut, tuse seacă sau productivă, nas înfundat sau rinoree (nas care curge) È™i febră uÈ™oară/moderată, de obicei în primele 3 zile. Gripa este sezonieră (între lunile noiembrie È™i martie), temperaturile scăzute favorizând transmiterea virusului. 

Odată cu scăderea umidității aerului, consecutiv scăderii temperaturii, stratul de mucus ce tapetează epiteliul tractului respirator se usucă și devine mai puțin eficient în a purifica aerul inspirat. Crește, astfel, contactul mucoasei epiteliale din fosele nazale cu agenții patogeni ce tranzitează porțiunea superioară a căilor respiratorii, iar receptorii sensibilizați internalizează mai ușor virusurile.

Gripa, debut în forță


Gripa debutează brusc, cu febră mare -39-40°C, cu durată între 3 È™i 5 zile, stare generală de rău, oboseală persistentă. Se asociază migrene puternice, dureri musculare, frisoane, transpiraÈ›ii, tuse seacă persistentă, disfagie  moderată (dificultate la înghiÈ›ire), obstrucÈ›ie nazală moderată sau rinoree. Pot apărea greaÈ›a, vărsăturile È™i diareea, mai frecvent la copii. Răceala durează între 3 È™i 5 zile, maximum 10, însă gripa poate dura între 7 È™i 15 zile, iar perioada de convalescență este semnificativ mai mare în gripă - poate să se ajungă È™i la o lună de convalescență. DiferenÈ›e apar È™i la tratament. DeÈ™i în cazul ambelor infecÈ›ii se administrează de obicei doar antitermice È™i antitusive, în cazul gripei È™i tratament specific antiviral, ce trebuie administrat în primele 48 de ore de la debutul bolii. 

Categorii sensibile


Categoriile cu risc ridicat sunt: copiii, femeile însărcinate, pacienÈ›ii cu boli cronice È™i seniorii peste 65 de ani. Li se alătură cadrele medico-sanitare, ca urmare a faptului că interacÈ›ionează frecvent cu pacienÈ›i ce poartă virusul. Ca o paranteză, categoriile amintite trebuie să se prezinte la medic încă de la primele simptome, pentru că pot dezvolta uÈ™or complicaÈ›ii. Recomandarea este însă ca toată lumea să se adreseze medicului încă de la început, în orice situaÈ›ie de boală, însă acest lucru  devine absolut necesar când apar simptome precum febră mare, stare generală proastă, tuse productivă puternică. 

Companiile de vaccinare 


Vaccinarea reprezintă  o bună metodă de a preveni îmbolnăvirea, determinând sistemul imunitar al organismului să reacÈ›ioneze la un posibil contact cu virusul. Vaccinul antigripal conÈ›ine, cel mai adesea, tulpină din grupurile A È™i B inactivate È™i se administrează intramuscular/ subcutanat. Campaniile de vaccinare antigripală trebuie începute încă de toamna, pentru ca organismul să aibă suficient timp să producă anticorpi eficienÈ›i în cazul contactului cu virusul gripal, fiind vizate toate categoriile de vârstă. ÃŽn general, vaccinul asigură o imunitate de circa 6 luni de zile. Se poate efectua vaccinarea È™i la debutul unei posibile epidemii. 

Contraindicații


Există însă È™i contraindicaÈ›ii. Nu vor fi vaccinate persoanele care prezintă hipersensibilitate la substanÈ›a activă a vaccinului (ou-ovoalbumină, proteină de pasăre, neomicină sau formaldehină, 9-octoxinol) È™i nici copiii sub 6 luni. ÃŽn caz de boală acută sau sindrom febril, vaccinarea trebuie amânată până când pacientul este complet sănătos. ÃŽn cazul pacienÈ›ilor cu hemofilii, trombocitopenie, afecÈ›iuni care au necesitat tratament anticoagulant, pacienÈ›ilor aflaÈ›i în tratament cu imunosupresoare este necesară o înÈ™tiinÈ›are de la medicul curant pentru efectuarea vaccinării. ÃŽn urma administrării se pot înregistra reacÈ›ii locale, dar È™i generale, care pot semăna cu boala însăși, dar de scurtă durată È™i de mică intensitate. 

loading...
S-ar putea sa iti placa

Legenda Pădurii Hoia Baciu. ”Ochii nevăzuți” ai pădurii ”urmăresc” oamenii. De ce e considerată una dintre cele mai misterioase zone din România

Legenda Pădurii Hoia Baciu. Cu toții am auzit de una dintre cele mai frumoase păduri din România, și anume Pădurea Baciu. Dar oare ce o face atât de specială, în afară de faună și floră?

Cum ne „influențăm” propriul creier: 9 exemple interesante

Creierul este cel mai misterios organ din corpul uman. Aflăm mereu lucruri noi despre cum funcționează, dar el ascunde încă multe necunoscute. Cautăm în permanență să le descifrăm și de fiecare dată suntem uimiți de complexitatea acestui „