9 superstitii despre sarcină și nou-născuți

Perioada sarcinii este una incitantă și plină de așteptări, iar viitoarele mame au adeseori multe întrebări de pus. Din păcate, multe răspunsuri se bazează pe mituri și superstiții.

„Dacă beau cafea în timpul sarcinii, copilul meu se va naÈ™te cu pete maro?” „Dacă privesc o eclipsă de Lună, copilul meu se va naÈ™te cu diformități?”

Există nenumărate mituri și superstiții legate de sarcină, care, deși sunt greșite, totuși continuă să fie crezute și perpetuate. În continuare, îți prezentăm câteva dintre ele.

1. Frumusețea unei mame

Potrivit mitului, fetele fură frumusețea mamei. Pe de altă parte, dacă o mamă devine mai atrăgătoare în timpul sarcinii, aceasta se datorează băiatului din pântecul său.

Desigur, adevărul este că grețurile matinale, schimbările nivelurilor de hormoni și creșterea sarcinii epuizează multe femei și cauzează apariția acneei, mai ales în primul trimestru de sarcină.

Așa că, în general, femeile gravide nu sunt tocmai la apogeul frumuseții. Asta, indiferent dacă fătul este băiat sau fată.

2. Grețurile matinale

Mitul popular spune că cu cât sunt mai grave grețurile matinale, cu atât este mai probabil ca femeia să fie însărcinată cu o fată. Dacă întrebi un medic, vei afla că este doar un mit.

Însă cercetările sugerează faptul că acest mit ar putea ascunde măcar un dram de adevăr. Un studiu publicat în 2004 spune că femeile însărcinate cu fete căutau remedii pentru greață și stări de vomă mai mult decât cele însărcinate cu băieți.

3. Renunță la mirodenii

Miturile spun că mâncărurile condimentate pot arde ochii copilului, ceea ce are drept rezultat orbirea. De asemenea, s-a dat vina pe mirodenii pentru sarcinile pierdute și pentru cazurile de naștere indusă.

Toate acestea pot părea plauzibile pentru unii, dar nu sunt reale. Însă mirodeniile pot crește riscul de arsuri stomacale. Arsurile stomacale repetate arată că fătul se va naște cu mult păr, potrivit unui alt mit.

4. Frânghiile și cordonul ombilical

În anumite culturi, superstițiile le avertizează pe gravide să nu pășească peste frânghii, deoarece asta ar putea avea drept rezultat încolăcirea cordonului ombilical în jurul gâtului copilului.

În zilele noastre, mitul se referă și la firele electrice. Un alt mit interzice ridicarea mâinilor deasupra capului în timpul sarcinii, deoarece acest lucru ar putea să aibă același rezultat în ceea ce privește cordonul ombilical.

Bineînțeles, niciunul dintre aceste mituri nu are o bază științifică.

5. Părul vopsit și defectele la naștere

Dacă o femeie este tunsă când este gravidă, copilul ar putea avea probleme de vedere. Este greu de găsit vreun proces natural care să explice această superstiție.

Un aspect mai controversat este dacă femeile ar trebui sau nu ar trebui să-și vopsească părul în timpul sarcinii. Folosirea vopselei de păr comune nu a fost pusă în legătură cu malformațiile congenitale, însă unii obstetricieni sfătuiesc ca femeile să nu își vopsească părul în primul trimestru de sarcină.

6. Efectul Lunii asupra sarcinii

Printre superstițiile înrădăcinate se numără cea care spune că frecvența nașterilor de copii crește în timpul Lunii pline. Până și personalul medical din maternități crede acest lucru, întărind astfel popularitatea acestei superstiții.

Deși au făcut investigații extinse, experții încă nu au găsit nicio legătură între Luna plină și creșterea numărului nașterilor.

7. Animalele considerate urâte

O poveste veche spune că dacă o gravidă priveÈ™te un animal urât, copilul ei va semăna cu acest animal. Nu există nicio dovadă în sprijinul acestui mit. ÃŽn plus, bebeluÈ™ii nu au cum să fie urâți!

8. Fără cadouri

În unele culturi, se crede că cumpărarea, primirea sau deschiderea cadourilor pentru copii atrage spiritele malefice sau aduce nenorociri, cum ar fi pierderea sarcinii. Această superstiție se bazează pe magie și teamă.

Unele femei cred că vor pierde sarcina dacă aceasta este anunțată prea devreme. Această superstiție este cu totul falsă. Statistic vorbind, riscul de a pierde sarcina este mai mare în primul trimestru, în comparație cu al doilea și al treilea trimestru.

Anunțarea sarcinii în primele săptămâni nu influențează deloc riscul de a pierde sarcina.

9. Mângâierile pe burtă

Oricât de tentant ar fi, gravidele ar trebui să se abțină să-și frece excesiv burta, spune o poveste veche din China. Dacă gravida face prea mult acest lucru, copilul ei va fi un răsfățat.

Ceea ce spune acest mit este foarte puțin probabil. Totuși, merită să menționăm că, după zece săptămâni de gestație, fătul poate să simtă atingerea și să reacționeze la ea.

loading...
S-ar putea sa iti placa

8 cele mai întâlnite motive pentru care bărbaţii şi femeile înşală. Află care este predominant la tine

Poate te-ai întrebat vreodată ce anume îi determină pe oameni să aibă relaţii extraconjugale. Într-un studiu (Selterman, 2019), specialiştii au descoperit motivele pentru care partenerii de cuplu au înşelat.

5 ritualuri de frumusete pe care ar trebui sa le adopti odata cu varsta de 30 de ani

O rutina zilnica de frumusete este un ansamblu de obiceiuri de ingrijire a tenului. Acestea influenteaza aspectul tenului pe termen lung. Rutina zilnica de ingrijire trebuie sa inceapa chiar mai devreme de 30 de ani, din momentul in care incepem sa aplica