Aeroporturile din lume vad mai multe despre noi decat credem !

Adeseori, cele mai mari aeroporturi din lume par a fi niște țări străine, cu propriile reguli și secrete. Indiferent cât de mult am călători cu avionul și oricât de familiarizați am fi cu aeroporturile, doar cei care lucrează aici știu cum funcționează lucrurile.

Trebuie să È™tii că, atunci când te afli într-un aeroport, eÈ™ti studiat în permanență de zeci de camere, scannere, agenÈ›i de securitate È™i psihologi bine antrenaÈ›i.

În acest articol îți prezentăm câteva detalii din culisele celor mai mari aeroporturi, pentru a înțelege mai bine cum funcționează lucrurile în aceste imense puncte de tranzit.

1. În cele mai mari aeroporturi din lume intri „dezbrăcat”

cele

Mulți dintre noi ne simțim ciudat atunci când un străin trebuie să ne percheziționeze ca măsură de siguranță. Însă, când vei afla cele de mai jos, opinia ta despre controlul de pe aeroporturi se va schimba pentru totdeauna.

ÃŽn cele mai mari aeroporturi din lume există scannere speciale, care obligă pasagerul să își ridice mâinile când trece prin ele. Asta înseamnă că angajaÈ›ii aeroportului văd un contur foarte clar al corpului persoanei, ca È™i cum ar fi dezbrăcată, în timp ce trece prin scanner.

Da, ai citit bine. Acest dispozitiv, care ne studiază până la cele mai intime detalii, se numește „scannerul care dezbracă”.

2. Ne analizează comportamentul

cele mai mari aeroporturi din lume 02

Unele aeroporturi au niște angajați speciali, cu pregătire psihologică foarte bună, denumiți „profileri”. Ei stau la terminale și analizează mimica, gesturile și comportamentul pasagerilor, pentru a-i detecta pe cei care par suspecți.

Misiunea acestora este să detecteze semnele nonverbale ale anxietății, precum linsul obsesiv al buzelor, înghițitul în sec, scărpinatul sau privitul în jur excesiv. Dacă detectează o persoană care se comportă ciudat, profiler-ul o poate opri pentru a o inspecta.

Apoi, discută cu persoana în cauză, pentru a afla mai multe despre ea. Astfel de oameni lucrează în sălile principale și la controlul pașapoartelor.

3. Știu cât de agresivi suntem

cele mai mari aeroporturi din lume 03

ÃŽn cele mai mari aeroporturi din lume există camere de filmat speciale, care ajută la detectarea persoanelor aflate sub influenÈ›a alcoolului sau a drogurilor. Unele camere pot indica inclusiv un anumit nivel de agresivitate.

Camerele transmit informația către un computer și, în cazul în care se constată o agresivitate crescută (când pasagerul apare pe ecran colorat în roșu), persoana respectivă va fi oprită pentru o inspecție amănunțită.

4. În cele mai mari aeroporturi din lume există câini care verifică bagajele

aeroporturi_04

ÃŽnainte să ajungă în avion, bagajul tău trece prin cinci filtre de securitate. Unul dintre ele (pe lângă scanarea conÈ›inutului) include verificarea făcută de un câine, antrenat special pentru detectarea drogurilor sau a substanÈ›elor chimice periculoase.

5. Controlează avioanele și când zboară, și când sunt parcate

cele mai mari aeroporturi din lume 05

Controlorii de trafic aerian nu controlează doar avioanele aflate în zbor, ci È™i miÈ™cările de la sol ale avioanelor È™i luminile de pe pistă.

În cele mai mari aeroporturi din lume, controlorii de trafic aerian au în față până la cinci monitoare, care afișează informații atât despre condițiile meteo, cât și despre avioane.

6. Știu ce ai ținut în mâini

cele mai mari aeroporturi din lume 06

La controlul de securitate, personalul le cere pasagerilor să-și frece mâinile de o bucată de material, pe care o introduc apoi într-un dispozitiv specială. Procedura pare înspăimântătoare, dar nu este.

Înainte de începerea zilei de lucru, angajații plasează în dispozitiv mostre de substanțe chimice periculoase, cum ar fi drogurile sau explozivii. Mașinăria „memorează” structura chimică și, dacă identifică astfel de substanțe pe mâna unei persoane, dă alarma.

7. Știu aproape orice despre tine, dar habar nu au când bagajul tău ajunge într-o altă țară

cele mai mari aeroporturi din lume 07

MulÈ›i ne-am pus întrebarea: „Ce se întâmplă cu bagajul meu È™i de ce este întotdeauna atât de murdar?”. Trebuie să È™tii că, în cele mai multe cazuri, bagajele sunt sortate automat.

Dispozitivul de sortare a bagajelor este dotat cu niște scannerele, care citesc codurile de bare aplicate pe bagaje și le sortează în funcție de destinați.

Uneori, scannerele pot să îți trimită bagajul într-o altă țară dacă, de exemplu, ai uitat să desprinzi autocolantul anterior, al cărui cod de bare indica o destinație diferită.

sursa.incredibilia.ro

loading...
S-ar putea sa iti placa

Flick Domnul Rimă și Denisa Hodișan s-au căsătorit religios. Primele imagini de la marele eveniment

Surprizele se țin lanț din partea omului de radio, Andrei Sebastian Filcea. După ce a uimit pe toată lumea cu cererea în căsătorie și nunta de poveste din Grecia la doar patru luni de când s-au cunoscut, iată că, din nou, Flick bifează un even

De ce e important sa mancam sanatos ?

De ce sa mancam sanatos? Pentru ca sanatatea e cel mai de pret lucru pe care il avem pe lumea aceasta, de aceea merita sa avem grija de noi si sa ii acordam toata atentia cuvenita.