HIPOTIROIDISMUL ȘI DEPRESIA. LEGĂTURI PERICULOASE

Tiroida este o glandă în formă de fluture, situată în partea anterioară a gâtului, care secretă hormoni tiroidieni. AceÈ™ti hormoni au rolul de a regla metabolismul, nivelul de energie È™i alte funcÈ›ii vitale din organism. 

Boala tiroidiană are unele simptome comune cu anumite afecÈ›iuni psihiatrice. Acest lucru este valabil mai ales pentru depresie È™i anxietate. Uneori, bolile tiroidiene sunt diagnosticate greÈ™it ca probleme de sănătate mintală. Această situaÈ›ie poate duce la simptome care s-ar putea ameliora, dar cu remanenÈ›a unei boli care încă trebuie tratată. 

Hipotiroidism sau depresie?

Cercetătorii È™tiu de multă vreme că persoanele care au afecÈ›iuni tiroidiene sunt mai predispuse la depresie È™i invers. Dar, odată cu creÈ™terea ratelor de diagnosticare a anxietății È™i depresiei, apare necesitatea de a clarifica problema. Hipotiroidismul este o afecÈ›iune caracterizată prin scăderea funcÈ›iei tiroidiene. Este legată în mod specific de depresie, în unele publicaÈ›ii È™tiinÈ›ifice. Deficitul de hormoni tiroidieni din sistemul nervos central poate provoca oboseală, creÈ™tere în greutate È™i lipsă de energie. Acestea sunt toate simptomele depresiei clinice. 

Simptome frecvente 

Simptomele hipotiroidismului au foarte multe în comun cu depresia clinică È™i ceea ce medicii numesc „disfuncÈ›ie cognitivă” ; respectiv pierderea memoriei È™i dificultăți  în organizarea gândurilor. Aceste simptome includ:
  • senzaÈ›ia de balonare;
  • creÈ™terea în greutate;
  • pierderea  memoriei;
  • dificultate în  procesarea informaÈ›iilor;
  • dificultate de concentrare;
  • oboseală;

Cercul vicios al diagnosticării greșite

Suprapunerea afecÈ›iunilor tiroidiene È™i a tulburărilor de dispoziÈ›ie poate duce la un diagnostic eronat.  Există situaÈ›ii în care pacienÈ›ii au fost diagnosticaÈ›i cu o afecÈ›iune mintală, dar, în acelaÈ™i timp, au È™i o afecÈ›iune tiroidiană la bază, pe care medicii au omis-o. Uneori, o singură analiză de sânge prelevată care să testeze hormonul tiroidian stimulant (TSH) poate omite o afecÈ›iune tiroidiană. Nivelurile de hormoni liberi în sânge T3 È™i T4 sunt indicatori specifici care pot dezvălui o afecÈ›iune tiroidiană pe care alte analize de sânge o pot trece cu vederea. 

Tratamentul uneia, factor de risc pentru cealaltă

Suplimentarea cu hormoni pentru o afecÈ›iune tiroidiană poate fi legată de depresie. SubstituÈ›ia hormonilor tiroidieni își propune să readucă organismul la nivelul normal hormonal în caz de hipotiroidism. Dar acest tip de tratament poate interfera cu alte medicamente pentru tratamentul depresiei. Medicamentele pentru depresie pot fi cele care scad sau afectează  funcÈ›ia tiroidiană. Litiul, tratament popular pentru depresia bipolară, poate declanÈ™a simptome de hipertiroidie. 

SFATUL SPECIALISTULUI

  • Dacă aveÈ›i simptome de depresie, vă întrebaÈ›i probabil dacă există  o legătură cu tiroida. Chiar dacă nivelul TSH-ului la testare a fost normal, este posibil să existe modalități de suplimentare pentru a afla cum funcÈ›ionează tiroida. PuteÈ›i întreba despre posibilitatea unei afecÈ›iuni tiroidiene medicul internist, medicul de familie sau un medic psihiatru. AdresaÈ›i-vă special pentru screeningul nivelului de hormoni T3 È™i T4 liberi în sânge pentru a vedea dacă aceste niveluri sunt în limite normale. 
  • Ceea ce nu ar trebui să faceÈ›i niciodată este să întrerupeÈ›i medicaÈ›ia pentru o afecÈ›iune de sănătate mintală fără a vorbi cu un medic înainte.
  • Dacă sunteÈ›i în căutarea unor tratamente alternative È™i modalități noi de a aborda depresia, faceÈ›i un plan cu medicul dumneavoastră pentru a schimba treptat dozele de medicamente sau pentru a încorpora suplimente în rutina dumneavoastră. 

loading...
S-ar putea sa iti placa